O meni

Ja sam Mila. Kouč za promenu karijere.
Oduvek sam želela da radim nešto gde ću ljudima pružati podršku, zato što imam znanje koje je vredno deljenja i verujem da tek kada se podeli sa drugima, dobija svoj suštinski smisao.

Verujem da svi treba da rade posao koji ih ispunjava i pristojno od njega žive. U svakome od nas postoje interesovanja i kvaliteti koji se mogu preoblikovati u znanje i veštine. Zato što je OK da smo zadovoljni svojim poslom.

Potreba za promenom karijere veoma je česta u današnje vreme. Mnogi ljudi svoj posao doživljavaju kao besmislen, neki se dosađuju, nekima je stresan. Kako se sve oko nas brzo menja i smenjuje, veoma se često u ljudima javlja strepnja zbog pitanja - da li će ovo što ja znam da radim u bliskoj budućnosti biti potrebno ljudima. Svakodnevno se pojavljuju nove stvari, nova znanja, nova zanimanja i naravno neki novi mlađi ljudi.

Dodatno nas opterećuje i sopstveni unutrašnji konflikt - jedan deo nas govori „ti ovo moraš, to je siguran posao, ne znaš ništa drugo da radiš“, a onaj drugi deo nas odgovara „ali ja to ne želim, dosadno mi je, ne donosi mi zadovoljstvo“.

Ja sam tu, da razrešiš unutrašnji konflikt, da te podržim da istražiš šta je ono što voliš da radiš, u čemu uživaš, zbog čega ti oči sijaju, šta te uzbudjuje. A onda da te naučim kako da iskoristiš znanja i veštine koje već imaš na neki drugi način, onaj koji će ti donositi radost.

Potrebno je da želiš i veruješ da je moguće! A kako ja to znam? Tako što sam prošla taj put. Nekoliko puta.

Moj profesionalni put počinje u Beogradu. Završila sam defektologiju i počela već kao apsolventkinja da radim u Specijalnoj osnovnoj školi za decu sa posebnim potrebama. Nemogućnost da primenim znanje koje sam sticala tokom 9 semestara, uz novitete koje sam istraživala, sa velikom verom da se toj deci može pomoći na mnogo efikasniji način, spakovala sam kofer pun želja i otišla u Italiju da se bavim istraživačkim radom. Već tada znala sam šta neću. Ograničenja, poricanje, odbijanje da se pokuša. Bilo je potrebno da pronadjem ono što hoću. Tada se dogodila moja prva promena karijere koja zapravo još i nije počela da se razvija. Ono u šta sam bila sigurna – Bolje je skrenuti i sa pola pogrešnog puta nego tim istim ići do kraja.

U Italiji sam živela u porodici gde mi je mentorka sa Instituta gde sam došla na praksu, našla smeštaj, u zamenu za čuvanje dece. Na Institutu sam bila saradnica na istraživanju o agresivnosti dece u dve italijanske pokrajine. I shvatila da je svako mesto na svetu učionica i da zaista svaku životnu situaciju, možda baš za onu za koju se najviše pitaš ‘Šta mi je ovo trebalo’, vidiš kao priliku, prigrliš svoje kakvo god iskustvo i obogaćena kreneš dalje, nekim novim putem.

Moj novi put je bila moja nova promena karijere gde se vraćam u Beograd i otpočinjem avanturu zvanu Svratište za decu ulice. Ovo je najlepša epizoda moga karijernog razvoja, ali i ideja od koje sam htela da odustanem više puta. (više o tome kako je došlo do ideje, kako smo stvorili Svratište pročitajte na mom blogu). Nakon tri godine, još uvek nesigurna da li je ovaj projekat prerastao mene ili sam ja prerasla njega, vratila sam se učenju i upisala Master studije iz oblasti prava i zaštite dece na Pravnom fakultetu u Ženevi. U to vreme otkrivam i transakcionu analizu i počinjem edukaciju za psihoterapeuta kada počinje moja nova transformacija koja traje do danas. Slede brojni projekti, konsultacije, rad sa međunarodnim organizacijama i našim ministarstvima što mi je tokom narednih godina donelo mnogo radosti i profesionalnog zadovoljstva.

A onda postajem mama. Najpre Dinina, a tri godine kasnije i Bogdanova. Nakon prvog porodiljskog odsustva ponovo sam se našla na prekretnici, odnosno u situaciji u kojoj sam osetila potrebu za promenom i počela da tragam za novim načinima svog poslovnog ostvarivanja. Ponovo sam bila na početku i tražila sam svoje zašto, svoju svrhu.

A i prioriteti su se promenili. Zapitala sam se šta ja želim, šta volim, šta me uzbuđuje. Kad sam dala sebi jasan odgovor, prešla sam na pitanje da li ja imam kompetencije za to što volim i želim. I konačno, da li od toga može da se živi ili će to biti samo hobi.

Sve ovo su i ključni odgovori za kojima tragam zajedno sa klijentima.

I onda je ‘zašto’ zamenilo ‘kako’. Istražujući različite metodologije o promeni karijere, našla sam onu koja je po mojoj meri – Career Shifters, Firework Coaching Team iz Londona. Završila sam njihov trening i postala licencirani kouč za promenu karijere. Sada u svom radu kombinujem znanje iz transakcione analize i koučing koji daju odlične rezultate.

Nedavno sam postala i članica Global Connection tima organizacije koja između ostalog pruža podršku Expat ljudima (trenutno žive i rade u drugoj zemlji). Kao kouč specijalizovan za razvoj i promenu karijere, pomažem ženama koje započinju svoje nova životna i poslovna poglavlja u inostranstvu.

Do sada sam imala klijentkinje iz Holandije, Italije i Švajcarske, naše državljanke koje su se tamo preselile.

Firework logo

Jedina u Srbiji imam specijalizovanu licencu za koučing program za promenu karijere akreditovan od ICF, Svetske koučing federacije.

Ovo je samo deo moje priče. Baš kao i priče svih vas – jer svi smo mi istovremeno u različitim ulogama. Želimo mnogo toga i za još više smo sposobni, i što je najvažnije, želimo, različite stvari u različitim životnim fazama.

"Tri faktora podstiču u ljudima želju da se promene. Prvi je nepodnošljiva patnja, drugi je nezadovoljstvo ili dosada, a treći je iznenadno otkriće da je to moguće."
T.A. Haris ,,Ja sam OK Ti si OK’’

Ako želiš i veruješ da je moguće, ja sam tu da ti taj put olakšam.
Neće uvek biti lako, ali može biti avantura, možda najludja u tvom životu.
Ona avantura koja će odgovoriti na tvoja pitanja i dovesti te do posla zbog kojeg ti oči sijaju.

Ne potcenjuj kvalitete, znanja I veštine koje već imaš, ne završavaj 10.kurs po redu. Zastani. Zajedno ćemo doći do odgovora za kojima tragaš.

"Iskoristi sve svoje talente, šume bi bile tihe kada bi samo najbolje ptice pevale."
Henri van Dajk