O meni

Ja sam Mila, radim kao psihoterapeutkinja pod supervizijom u oblasti transakcione analize, kreatorka i voditeljka programa „Promena karijere je OK“. Konsultantkinja sam u oblasti prava i zaštite dece i osnivačica Svratišta za decu ulice. Mama sam Dini i Bogdanu. I to je samo deo moje priče. Baš kao i priče svih vas – jer svi smo mi istovremeno u različitim ulogama. Želimo mnogo toga i za još više smo sposobni, i što je najvažnije, želimo, različite stvari u različitim životnim fazama.

Moj profesionalni put počinje u Beogradu gde sam upisala i završila defektologiju. Volontirala sam u raznim organizacijama, radila u specijalnoj školi osnovala Svratište za decu ulice. Potom sam se vratila učenju i upisala Master studije iz oblasti prava i zaštite dece na Pravnom fakultetu u Ženevi. U to vreme otkrivam transakcionu analizu i počinjem edukaciju za psihoterapeuta kada počinje moja nova transformacija koja traje do danas. Slede brojni projekti, konsultacije, rad sa međunarodnim organizacijama i našim ministarstvima što mi je tokom narednih godina donelo mnogo radosti i profesionalnog zadovoljstva.

Nakon porodiljskog odsustva ponovo sam se našla na prekretnici, odnosno u situaciji u kojoj sam osetila potrebu za promenom i počela da tragam za novim načinima svog poslovnog ostvarivanja. Opet sam bila na početku i tražila sam svoje zašto, svoju svrhu. Oduvek sam želela da radim nešto gde ću ljudima pružati podršku, zato što imam znanje koje je vredno deljenja i verujem da tek kada se podeli sa drugima, dobija svoj suštinski smisao.

Zapitala sam se šta ja želim, šta volim, šta me uzbuđuje. Kad sam dala sebi jasan odgovor, prešla sam na pitanje da li ja imam kompetencije za to što volim i želim. I konačno, da li od toga može da se živi ili će to biti samo hobi. Sve ovo su i ključni odgovori za kojima tragam zajedno sa klijentima.

I onda je ‘zašto’ zamenilo ‘kako’. Poželela sam da kroz psihoterapijske koncepte transakcione analize prenesem svoje iskustvo i drugima i na taj način ih ohrabrim i osnažim u njihovoj promeni. Istražujući različite metodologije o promeni karijere, našla sam onu koja je po mojoj meri – Career Shifters, Firework Coaching Team iz Londona. Završila sam njihov trening i postala licencirani kouč za promenu karijere. Sada u svom radu kombinujem psihoterapiju i koučing koji daju odlične rezultate .

Trenutno spremam svoj završni ispit za sertifikovanog transakcionog analitičara i članica sam, srpske (SATA), evropske (EATA) i svetske (ITAA) organizacije za Transakcionu analizu.

O promeni karijere

Potrebno je da želite i da verujete da je moguće!

"Iskoristi sve svoje talente, šume bi bile tihe kada bi samo najbolje ptice pevale."
Henri van Dajk

Promenu karijere prate 3 paradoksa:

• Vi želite da promenite karijeru ali ste upravo vi, ti koji je sabotirate.
• Otkrivajući ne uspevate da otkrijete – ako pretražujete Google i došli ste ,,do kraja interneta’’ a ništa ne nalazite jer idealan posao nije u oglasima, vi ste ti koji ga stvaraju.
• Vi ne tražite posao već ljude, odnosno vrednosti – pomislite na loš dan na poslu, haos i zbrku, ali kada imate u vidu da su i tada prisutne vaše vrednosti, onda je sve lakše i ne dovodite u pitanje sam posao.

"Tri faktora podstiču u ljudima želju da se promene. Prvi je nepodnošljiva patnja, drugi je nezadovoljstvo ili dosada, a treći je iznenadno otkriće da je to moguće."

T.A. Haris ,,Ja sam OK Ti si OK’’

Verujem da svi treba da rade posao koji ih ispunjava i pristojno od njega žive. Verujem da u svima nama postoje interesovanja i kvaliteti koji se mogu preoblikovati u znanje i veštine. Zato što je OK da smo zadovoljni svojim poslom.

Potreba za promenom karijere veoma je česta u današnje vreme. Mnogi ljudi svoj posao doživaljavaju kao besmislen, neki se dosađuju, nekima je stresan. Kako se sve oko nas brzo menja i smenjuje veoma se često u ljudima javlja strepnja zbog pitanja - da li će ovo što ja znam da radim u bliskoj budućnosti biti potrebno ljudima. Svakodnevno se pojavljuju nove stvari, nova znanja, nova zanimanja i naravno neki novi mlađi ljudi.

Dodatno nas opterećuje sopstveni unutrašnji konflikt gde preovlađuje monolog na relaciji „ti ovo moraš, to je siguran posao, ne znaš ništa drugo da radiš“, a onaj drugi deo nas odgovara „ali ja to ne želim, dosadno mi je, ne donosi mi zadovoljstvo“.

Ipak, važno je znati da promena karijere nikako nije linearan put, ne dešava se preko noći nego tokom vremena, i može da bude avantura a ne stres.