27.10.2020

Šta sve nosi novi početak

I kao što je Duško Radović rekao, a Dragan Laković najlepše otpevao – početak, eto šta je na kraju. Moj novi početak, još jedan u nizu. Možda si pomislila da sam se već navikla i da mi ova ‘stvar’ sa promenama baš dobro ide, međutim ovaj početak je ipak bio nešto potpuno novo za mene – po prvi put sam počinjala da radim nešto sama i za sebe. Mislim da sam tada shvatila do kraja puno značenje reči odgovornost. Odgovornost prema sebi i prema svima drugima, a njih je ‘s’one strane’ bilo mnogo.

Prvi u redu je bio moj muž koji mi je pružio bezrezervnu podršku i prihvatio moju ideju o promeni karijere i upuštanju u solo koučing vode bez ijednog ‘ali’. Verovao je (i još uvek veruje, nekada više od mene) da znam šta radim i da je ‘zbogom projektima’ dobra odluka.
Više od svega, verovao je i želeo da budem srećna i zadovoljna onim što radim.

A onda deca. Zbog njih sam najviše želela fleksibilnost u poslu i rasterećenost od istog, a sada im je trebalo objasniti da ću ja zapravo mnogo više raditi.

I konačno moji klijenti koji veruju da sam osoba koja će i njih naučiti odgovornosti.

Ne mogu da kažem da se nisam plašila da li sam dorasla novom zadatku, ali je presudan bio adrenalin koji me je sve vreme vozio. I tako je to išlo prvih 6 meseci, a onda je u živote svih nas preko noći ušetala korona i pomrsila sve konce.. Moj backup plan je bio dobar posao mog muža i skromna ušteđevina namenjena za dodatne kurseve o stvarima o kojima nisam imala pojma. Znate već da sam duduk za digitalni marketing i prodaju uopšte.

I šta se desilo?
Morala sam na pola ciklusa, posle drugog od planiranih četiri susreta, da prekinem radionicu o promeni karijere, a rad sa individualnim klijentima je tek počinjao. Najveći udarac mom samopouzdanju je bio da niko sa radionice niti jedan individualni klijent nisu želeli da nastave online rad sa mnom. Sve je stalo, a realno nije još ni ljudski počelo. Da sve bude još gore, moj backup plan je propao jer su mom mužu kao turističkom vodiču, svi poslovi stali.

Te ultra korona mesece sam iskoristila da redefinišem svoju ponudu, provodim vreme sa decom i nadam se da će brzo proći. Posao bukvalno nije postojao.

Bilo je trenutaka kada sam potpuno gubila nadu, razmišljajući kako sam se neodgovorno ponela. To me je opsedalo, osećala sam da sam dužna da nešto uradim, a nisam imala pojma šta. Sebe sam videla kao životinjicu u klopci koja se koprca bez ikakve strategije za izbavljenje.

Kako to obično biva u situacijama beznađa, odlučim da pozovem maminu prijateljicu koja ‘zna da gleda horoskop ‘, nadajući se da će mi reći barem nešto lepo. Da, da, meni je samo to trebalo, da se nazire neka svetla tačka koju sad ne mogu da vidim. Umesto toga dobila sam lekciju o skromnosti, o preispitivanju sopstvenih vrednosti, o svojim velikim očekivanjima neutemeljenim u realnosti, pa čak i o neuviđavnosti – jer vidi kako drugi oko tebe žive. Kud te i pitah, prolazilo mi je kroz glavu

Osetila sam se kao šuster koji traži da bude neurohirurg, duboko sumnjajući u svoje kompetencije. A zapravo su moje misli postale njene. (Izgleda da ipak imam neku moć ubeđivanja, možda ipak ima nade za mene i digitalni marketing :)

I tada mi je kliknulo, dobila sam šta sam i tražila. Kako sam ja tada sebe videla, na isti način su me videli i drugi ljudi. Ono kako sam ja predstavljala svoj posao, samo su tako mogli i drugi da ga dožive.
Sinulo mi je i za sve klijente koji su odbili da nastave online da rade sa mnom. Ja nisam bila online tip i slala sam ‘loš signal’ za online priču. Kako bi oni mogli da prihvate novi način rada od nekog ko ni sam u taj isti ne veruje. Desila mi se ona stara – Kako zračiš tako i privlačiš. Ali desilo mi se i nešto dobro – konačno sam razumela taj zakon privlačenja i odbijanja jer sam ga iskusila na svojoj koži.

Htela sam da vratim univerzumu za ovu lekciju i počela da vodim besplatnu psihološku grupu podrške za žene koje su zbog korone ostale bez posla. I to naravno ONLINE. Jer je samo tako bilo moguće, jer je bilo potrebno, jer je situacija zahtevala prilagođavanje, jer je bilo odgovorno, a odgovornost je ona reč s početka, ona moja ključna vrednost, ona tačka spoticanja… I spoznaje, šta je ona sve u stvari. Ispostavilo se da je ta odluka bila pun pogodak. Pre svega radila sam i bila korisna, oprobala sam se u online radu, a iz toga shvatila da ima svojih prednosti (fokus je mnogo veći i rad produktivniji) i da su mogućnost prilagođavanje novim situacijama I snalažljivost dve ključne stvari, koje na sreću, mogu da se razvijaju.

Ono što hoću da ti kažem jeste da je svako, ali bukvalno svako mesto na svetu učionica i svaka situcija je prilika za učenje. Možda na tom mestu ne dobiješ uvek ono po šta si došla, ali vrlo često ćeš dobiti baš ono što ti je u tom trenutku potrebno.

P.S. Ako ti je potrebna promena karijere, onda je moj online mentorski program pravo mesto za tebe. Počinje u subotu 7.novembra, a družimo se narednih pet. Cena je 80 eura, a više informacija možeš pogledati ovde. Piši mi za sva dodatna pitanja.