18.09.2020

Biram da neću

U razgovoru sa svojim klijentkinjama često čujem da im je ova godina bila izuzetno teška. Multitasking je definitivno isplivao kao najtraženija veština jer su se u dnevnoj agendi našla i deca. Deca svih uzrasta sa svojim potrebama, zahtevima, obavezama i strahovima… jer nešto se dešava, a niko ne zna tačno da objasni šta.

Upravo u ovom periodu i iz ovih razloga za konsultacije su mi se javile mnoge žene koje žele da promene karijeru ili iskoriste ovaj trenutak haosa i modifikuju trenutni posao. Na neki način, situacija sa COVIDom im je otkrila lične snage i pružila novo razumevanje sopstvenog karijernog puta. Mnoge od njih su uzele stvar u svoje ruke i odlučile da nešto u tom ‘ZOOM danu’ promene.

Kažu da je premišljanje trajalo i pre pandemije i da je nova situacija samo pogurala njihovu odluku. Razlozi su brojni, ali kao najčešće navode kako je tek sada besmislenost celog posla isplivala na površinu. Mnoge su pokušavale godinama da dogovore rad od kuće ili pola radnog vremena, ali je to bila nemoguća misija propraćena silnim obrazloženjima zašto je od 9 do 5 neophodno radno vreme i zašto je open space office najproduktivnije radno okruženje. Potreban je bio COVID da nam otvori oči za mnoge stvari pa i za ovu istinu – rad u kancelariji nije neophodan i nije najproduktivniji.

Ova činjenica je mnogim ženama zaposlenim u velikim sistemima bila znak, videle su je kao mogućnost da za sebe ispregovaraju drugačije i bolje uslove. Neke su otišle i korak dalje odlučujući se za nešto drugo, ali sada sa novim iskustvom – mnoge stvari mogu da (u)radim sama, iz svoje dnevne sobe, možda i moj sopstvemi biznis sada ima šansu.

Upravo me ovakve situacije uvek podsete na večni citat T.A.Harisa koji kaže da se ljudi odlučuju na promenu iz tri razloga: nepodnošljiva patnja, nesnosna dosada i iznenadno saznanje da je moguće. I moguće je!

Šta su ove žene osvestile?

Osvestile su da poseduju mnoge veštine koje mogu da iskoriste za nove karijerne ciljeve, ovoga puta krojene po njihovoj meri, ostvarujući svoju ličnu viziju. Shvatile su da poseduju iskustvo i znanje koje zauvek ostaje sa njima i da će im itekako značiti u budućnosti. Promenila im se percepcija uspeha. Počele su da ga posmatraju kroz ličnu, a ne kompanijsku prizmu. Na jednoj od individualnih sesija, jedna klijentkinja mi je rekla: ,,Osećam se kao da sam konačno izronila i ugledala čitav novi svet mogućnosti u samo jednoj maloj laguni.’’

Uprkos svim izazovima sa kojima su se na dnevnom nivou susretale, upravo im je otkrivanje novih mogućnosti, u post COVID svetu, dalo novu snagu za buđenje sopstvene kreativnosti.

Po ko zna koji put ovakve priče završavam time koliko je ženska energija i podrška važna. Osvešćivanje sopstvenih potreba vrlo često se dogodi upravo u situacijama empatije sa drugom ženom. Samo saznanje da su ‘među svojima’ i u ‘istom sosu’ donosi olakšanje, a moć grupe o kojoj sam već pisala, ima doslovce isceljujući efekat.

Moje iskustvo govori da je jedno sigurno – za trenutak važne odluke, ženama su potrebne druge žene. Ili barem jedna, ali vredna.

Žena ženi, od srca

Iskustva žena koja vam prenosim u ovom tekstu prikupljena su tokom rada sa njima na radionicama za promenu karijere, kao i tokom individualnih konsultacija.